Raspored

srijeda
04. 10. 2023.
10:00 - 10:15
Registracija sudionika
10:15 - 10:30
Pozdravni govor
10:30 - 10:45
Predstavljanje projekta
10:45 - 11:15
Održivi razvoj i suvremena poljoprivredna proizvodnja – doc. dr. sc. Cosmin SĂLĂȘAN, Sveučilište za biosistemske znanost "King Mihai I" iz Temišvara, Fakultet za menadžment i ruralni turizam
Budući da projekti obično "uznemiruju" ekosustav u kojem se provode, centralno pitanje je kako se nositi s razvojem temeljenim na projektima osiguravajući održivost izazvanih promjena i idealno ne utječući na otpornost mjesta, gospodarske aktivnosti i ljude koji su uključeni, odnosno ovise o lokalnoj ekonomiji. Očekivane dimenzije održivosti projekata obično su racionalne, ali relativno različite u nadolazećoj stvarnosti, u većini slučajeva pretvarajući se u kompromis. Vlasti i donositelji odluka imaju svu moć i instrumente potrebne za promjenu ovog okruženja, no za njih prevladavaju rezultati nad dugoročnim utjecajem. Lokalni akteri obično udovoljavaju zahtjevima kako bi osigurali svoj pristup financiranju. Razvoj zajednice ostaje jedan od uspješnih skupova praksi koji omogućuju prilagodbe temeljene na praktičnim rezultatima prilikom djelovanja na maloj skali. Međutim, ove održive prakse ne mogu se proširiti na veću razinu.
11:15 - 11:35
Koristi i ograničenja ekološke poljoprivrede – doc. dr. sc. Carmen Simona Dumitrescu, Sveučilište za biosistemske znanost "King Mihai I" iz Temišvara, Fakultet za menadžment i ruralni turizam
Ekološka proizvodnja predstavlja dinamički sektor koji je u posljednje vrijeme doživio rastući trend kako u biljnoj proizvodnji tako i u stočarstvu. Za razliku od drugih sustava poljoprivrede, ekološki pristup donosi specifične koristi zajednicama i okolišu, smatrajući se zdravijim. Ekološka proizvodnja dokazuje svoju korisnost u očuvanju biološke raznolikosti, odgovornom korištenju energije i prirodnih resursa, očuvanju regionalnih ekoloških ravnoteža, povećanju plodnosti tla i očuvanju kvalitete vode. Proizvoditi ekološki znači slijediti određena pravila u poljoprivrednoj eksploataciji. Počevši od razdoblja konverzije tla i obuhvaćajući niz ulaznih čimbenika i tehnologija koje se mogu koristiti, ta pravila nameću ograničenja u ekološkoj proizvodnji.
11:35 - 11:55
Proizvodnja i tržište ekološke poljoprivrede u RH - prof. dr. sc. Damir Kovačić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
U radu se analiziraju trendovi u proizvodnji, potrošnji i distribuciji ekoloških poljoprivrednih proizvoda u Republici Hrvatskoj. Poseban naglasak je na voljnosti potrošača za plaćanje ekološke premije kao jednog od najvećih ograničenja za povećanje potrošnje ekoloških proizvoda. Na temelju provedene analize predviđa se budući razvoj domaćeg tržišta ekoloških proizvoda.
11:55 - 12:25
Coffee break
12:25 - 12:45
Mjere za poticanje održive poljoprivrede – Ana-Marija Čajkulić, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede
12:45 - 13:15
Isplati li se ekološka proizvodnja? – Iskustva proizvođača: Ivan Đurišević mag.ing.agr., OPG Family ranch Reza & company i Miroslav Slaviček, OPG CHRESNO
13:15 - 13:45
Panel rasprava i zaključci
14:00 - 15:00
Ručak